Środa 14 lutego, dla dzieci z grupy OA upłynęła podwójnie miło. Nie dość, że świętowaliśmy walentynki, to jeszcze odwiedzili nas specjalni goście, lokalny poeta Zbigniew Romaniuk oraz przedstawicielka Kuriera Szczecińskiego która, opisała całe spotkanie w gazecie. Wiersze pana Romaniuka są optymistyczne, zabawne oraz wszystkie zawierają morał. Zostały napisane specjalnie na to spotkanie. Dzieci z zaciekawieniem słuchały wierszy o pięknej sowie, niesfornym zajączku, pełni księżyca czy...walentynkach. Były to magiczne, pełne wzruszeń chwile które, na długo zostaną w pamięci nas wszystkich.
9 lutego w grupie 0a obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Nasza grupa z tej okazji korzystając z Laboratorium Przyszłości przygotowała swoją własną pizzę. Aromatyczny zapach ziół i sera unoszący się podczas wypieku spowodował, że zapragnęliśmy by znaleźć się we włoskiej restauracji.. Dlatego też podczas degustacji towarzyszył nam kultowy hit znany wszystkim miłośnikom Włoch:
Bella Ciao i pyszny smak pizzy w te piątkowe, zimowe popołudnie spowodowały, że poczuliśmy się jak na włoskich wakacjach...
19 marca grupy 0a i 0b wybrały się na wycieczkę do Morskiego Centrum Nauki. Podczas wizyty dzieci przebyły niezapomnianą edukacyjną podróż pełną zabawy i śmiechu. Bogactwo interaktywnych eksponatów zagwarantowało uczniom fascynujące doznania. Każdy mógł spróbować swoich sił podczas wiosłowania, żeglowania lub poczuć się jak kuk w trakcie sztormu na statku. Dzieci obejrzały również seans filmu "Magiczny globus" w Planetarium. To był niezapomniany dzień pełen wiedzy zdobytej przez doskonałą zabawę:)
Zgodnie z tradycją Tłustego Czwartku każdy powinien zjeść pączka. Tak też było w naszej szkole. Od samego rana unosił się zapach pieczonych pączków, które przedszkolaki z grupy 0B wykonały samodzielnie w szkolnym Laboratorium Przyszłości. Nie były to klasyczne smażone pączki, a „Fit pączusie” pieczone w piekarniku. Przedszkolaki z dużym zaangażowaniem samodzielnie mieszały produkty, uważnie przestrzegając wszystkich etapów przepisu kulinarnego. Na koniec z wielkim apetytem zajadały się swoimi wypiekami. Była to okazja do świetnej zabawy, poznania zawodów związanych z gastronomią i kultywowania tradycyjnych zwyczajów. Przedszkolakom bardzo podobały się zajęcia w Laboratorium Przyszłości i na pewno jeszcze nieraz tam zawitają.
Dnia 16.02. w grupie 0B odbył się „Dzień Babci i Dziadka”. Przygotowania do świętowania tego dnia rozpoczęły się kilka tygodni wcześniej. Seniorzy bardzo licznie przybyli na tę uroczystość. Dzieci recytowały wiersze, śpiewały piosenki, jedną z nich w języku migowym. Zagrała również orkiestra dla babci i dziadka. Po występie odbył się konkurs dla dziadków, podczas którego zadaniem panów było napisanie przepisu na babkę. Panie, które zasiadły w jury, jednogłośnie ogłosiły ex aequo dla trzech ochotników. Zadaniem dla zaproszonych pań było odszukanie swojego wizerunku na wystawie portretów babć. Na koniec spędziliśmy miło czas na rozmowach przy kawie, herbacie i poczęstunku przygotowanym przez rodziców.
W ostatnim tygodniu stycznia grupa 0a zorganizowała Tydzień kulinarny w szkolnym Laboratorium Przyszłości. Każdego dnia tygodnia dzieci przygotowywały inną smaczną potrawę. Poniedziałek rozpoczęliśmy od kolorowych owocowych galaretek. We wtorek dzieci przygotowały owocowe, pełne witamin szaszłyki. W środę wraz z zaproszoną grupą 0b dzieci wspólnie przygotowały i upiekły maślane ciasteczka. Były pyszne i tego dnia mógł się o tym przekonać każdy pracownik szkoły i rodzice odbierający swoje pociechy.
Strona 2 z 4