Kiszona kapusta to przysmak znany od pokoleń. Nie od dziś też wiadomo, że to prawdziwe źródło zdrowia i naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości. 29 października przedszkolaki uczestniczyły w lekcji edukacyjnej – kiszenia kapusty. W pierwszej części zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. W drugiej części zajęć dzieci przygotowały kapustę do kiszenia. Najpierw ją soliły zgodnie z recepturą. Następnie kapustę wrzucały do swoich słoików i dokładnie ją ugniatały tak, aż kapusta puściła sok. Przedszkolaki z dużym zaangażowaniem wykonywały wszystkie polecenia i przestrzegały zasad higieny podczas procesu kiszenia kapusty. Dzieci wytrwale pracowały w grupach, żeby wspólnie ukisić kapustę. Przez kolejne dni mogły obserwować proces fermentacji. Takie zajęcia okazały się ogromną atrakcją.